Winter Spices

 

Witajcie Kobietki :)

Nie wiem jak Wy,ale my uwielbiamy cynamon i to nawet bardzo :)

Dlatego z tej okazji Anetka przygotowała dla nas:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM

Składniki:

  • 5 dkg drożdży,
  • 70 dkg mąki,
  • 3 żółtka,
  • Cukier,
  • Cukier waniliowy,
  • Maślanka,
  • Szczypta soli,
  • ¼ margaryny Kasi (lub bezmlecznej),
  • 3 opakowania cynamonu.

Wykonanie:

Dodaje drożdże + 1 łyżka cukru + troszkę maślanki podgrzanej + 2 łyżki mąki. Wyrabiam rozczyn. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odmierzam odpowiednią ilość mąki i dosypuje troszkę soli. Jajka ubijam z cukrem waniliowym. Dodaje do mąki jajka, drożdże i 0,5 l podgrzanej maślanki. Długo wyrabiam. Na koniec dodaje rozpuszczoną margarynę. Znowu wyrabiam.

Gotowe ciasto, dzielę na 3 części. Później rozwałkowuje tak na wielkość wąskiej podłużnej blaszki. Na rozwałkowane ciasto sypie 1 opakowanie cynamonu i duuuuużo cukru. Zawijam w roladę i wkładam do wysmarowanej margaryną blachy. Pozostałe robię identycznie. Odstawiam na ok. 1 godzinkę do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku w temp. 175-180 stopni Celsjusza ok.35-40 minut. Czas pieczenia
i temperatura zależą od piekarnika.

0 comments